Het startschot van de Evangelische Gemeente 'De Fontein' (EGD 'De Fontein') werd zo'n 40 jaar geleden gegeven. Toen kwam er een team onder leiding van Gottlieb Blokland naar dit Oost Vlaamse stadje. Zij deden verschillende activiteiten, waardoor men probeerde in contact te komen met de plaatselijke bevolking.  

 

 

In augustus 1980 kwam Dieter Schleppi met zijn gezin naar Deinze. Hij heeft de gemeente in de komende 14 jaar verder opgebouwd.

In september 1996 zijn Barend en Gerrie Stravers van Nederland de grens overgetrokken en hebben ze de taak van Dieter en Berthy Schleppi overgenomen. Barend en Gerrie Stravers waren tot de zomer 2010 betrokken in de opbouw van 'De Fontein', voordat ze met pensioen zijn gegaan. 

Sinds september 2009 zijn Matthias en Sabine Valenta, na 10 jaar de Evangelische Gemeente in Diksmuide geleid te hebben, overgekomen naar Deinze. Matthias en Sabine zijn afkomstig uit Duitsland en werken in het kader van VIANOVA (vroeger: Belgische Evangelische Zending). Ze zijn tot op heden verantwoordelijk voor de gemeente.  

 

De EGD 'De Fontein' valt onder de verantwoordelijkheid van VIANOVA (vroegere naam: Belgische Evangelische Zending (BEZ)).